Actieve inwoners van Prins Alexander, de groep communicatie van deze zonnepanelen-actie. Kom naar de wijkbijeenkomst als je ook zonnepanelen wilt. Foto: Foto Buurkracht
Actieve inwoners van Prins Alexander, de groep communicatie van deze zonnepanelen-actie. Kom naar de wijkbijeenkomst als je ook zonnepanelen wilt. Foto: Foto Buurkracht

Bewoners van Prins Alexander nemen het voortouw en maken hun wijken zelf duurzaam

Algemeen 1.009 keer gelezen

Rotterdam - In de transitie naar duurzame energie moeten overheid en burgers samen optrekken, ook in Rotterdam. In Prins Alexander nemen de bewoners daarin nu het voortouw. De eerste stap is om gezamenlijk met gunstige voorwaarden zonnepanelen in te kopen. “Samen kun je veel bereiken”, zegt Pim Smeman uit de wijk ’s-Gravenland.

In delen van de wijken Nesselande, Zevenkamp en ’s-Gravenland zijn acties opgestart voor collectieve inkoop van duurzame maatregelen. Door enquêtes rond te sturen, hebben inwoners kunnen kiezen. Daar zijn zonnepanelen uitgekomen. Vervolgens zijn leveranciers aangeschreven voor offertes. Daaruit is de beste gekozen met de meest gunstige voorwaarden en die leverancier presenteert zijn aanbod op wijkbijeenkomsten.

Die wijkbijeenkomsten zijn voor ’s-Gravenland op 4 juli en voor Nesselande en Zevenkamp (gecombineerd) op 5 juli. Je bent van harte welkom om langs te komen. Dat is uiteraard vrijblijvend, je kunt zelf beslissen of je je inschrijft voor de collectieve inkoop. Woon je niet in die wijken maar wel vlakbij? Dan ben je ook welkom!

Energiecoöperatie van, voor en door bewoners

Het idee voor deze wijkgerichte acties kwam van Alex Energie, een energiecoöperatie van, voor en door bewoners in Prins Alexander. Donald van den Akker, voorzitter: “De energietransitie is een enorme opgave en we moeten die met elkaar volbrengen, overheid én inwoners. Het is niet alleen een technische transitie, maar zeker ook een sociale. In Prins Alexander zie je nu dat leden van de coöperatie zelf acties starten in hun wijken, beter kan het niet.”

De Stichting Buurkracht ondersteunt de duurzaamheidsacties met begeleiding en communicatie. Donald: “Buurkracht krijgt z’n geld door subsidies vanuit de Participatiecoalitie, een samenwerking van meerdere landelijke duurzaamheidspartijen met Den Haag.”

Meer duurzame acties in de toekomst

Als het aan Alex Energie ligt, blijft het niet bij deze acties. Er zijn meer duurzaamheidsmaatregelen en natuurlijk meer wijken nog in Prins Alexander. Pim: “Nu we eenmaal wijkteams hebben gevormd, wat toch wel voeten in aarde had, dan kunnen die in principe gewoon door. Voor weer nieuwe acties zoals gezamenlijke inkoop van isolatie en warmtepompen.” 

Daar is Peter het mee eens: “De stad heeft er verder geen omkijken naar, maar de huidige subsidie voor Buurkracht heeft een aanjaagfunctie. Wij hebben voor volgende acties op z’n minst weer de communicatiemiddelen nodig en daarom streven wij naar samenwerking met de gemeente.”

De bijeenkomst in ’s-Gravenland is op 4 juli bij het Apostolisch Genootschap, ’s Gravenweg 451. De bijeenkomst in Zevenkamp/Nesselande is op 5 juli in het Huis van de Wijk Zevenkamp Gro-Up, Ambachtsplein 141. 

De bijeenkomsten starten om 19.30 uur, vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Voor meer informatie en aanmelden is er een gezamenlijke website: prinsalexander.buurkracht-online.nl.